Co jeść w Zawoi? Oczywiście Pstrąga Zawojskiego!

Zawoja ma bardzo dobrą bazę gastronomiczną. Jest tu parę karczm, które mają wyśmienitą kartę dań. Ale tym razem opowiemy Wam o miejscu, które trzeba odwiedzić obowiązkowo będąc w Zawoi. Oto Pstrąg Zawojski!

Pstrąg Zawojski to lokalna, słynna na cały region hodowla specjalizująca się właśnie w tym gatunku ryb: pstrąga źródlanego, tęczowego alpejskiego oraz potokowego. Stawy znajdują się w Zawoi, ryby dorastają w naturalnych warunkach, tutaj także odbywa się cały proces przygotowania dań, które znajdziecie w menu. Macie zatem gwarancję, że ryba i wszystkie produkty, które tutaj kupujecie są niepodważalnie świeże.

Wybór, przynajmniej dla nas, zawsze jest dylematem i wyzwaniem. Dlatego za każdym razem gdy tu jesteśmy nie poprzestajemy na jednej rzeczy. W menu znajdziecie oczywiście klasykę, czyli pstrąga wędzonego, czy smażonego. Naturalnie możecie także kupić pstrąga surowego, na wynos i samemu przygotować go nad ogniskiem będąc u nas. My polecamy także zupę rybną i kotlety z pstrąga, które często popijamy żętycą, lub sokiem z kiszonych buraków.

Po obiedzie na pewno nie wyjdziecie stąd z pustymi rękoma. W sklepiku czekają na was kiełbasa rybna, ikra, wątróbka, pasztety, sałatki, rybne pasty do smarowania pieczywa, czy słoiki z ogromnym wyborem pstrąga w różnych wariantach i postaciach. Przekonaliśmy?

PS. Otwarte codziennie, także w niedzielę, do godz. 18.00

Szukasz domów do wynajęcia w Zawoi? Znajdziesz je tutaj.